Kaa-chiingg

Monday, March 15, 2010

GEMPA BUMI CEPATKAN HARI-HARI KITA?

...................::::swwooosssshhhhh:::....................

erk...patutlah saya rasa setiap hari berlalu begitu pantas bak THE FLASH...
korang terasa tak benda ni?
baru nak cuti weekend...kejap da hari ahad..
dulu-dulu tak macam ni pun kan?
selepas membaca beberapa article..banyak sgt
(tak ingat web dia..sorry...tapi saya try ingat apa yang artikel tu ceritakan)
gempa bumi kan gegaran dari bawah kan?
ia boleh menyebabkan sudden breaking and shifting of large sections
dikatakan gempa bumi ini adalah kejadian yang paling powerful dalam banyak-banyak disaster yg ada
oleh itu, hasilnya sangat menakutkan (sgt sangat banyak nyawe terkorban)
yang terbaru gempa bumi di Chile (pastu Turki kan?)
gempa bumi di Chile telah mempercepatkan BUMI ini berputar di atas paksinya lebih cepat
iaitu cepat 1.26 microseconds..
dipercayai perubahan ini kekal selamanya (waaaa...)
sebab apa?gempa bumi itu menyebabkan pergerakkan bumi dari paksinya lebih kurang 3 inci
ok..ingat tak kejadian tsunami 2004 di sumatera?
sama juga...bumi berubah dari paksinya lebih kurang 2.76 inci..
dan memcepatkan BUMI 6.8 microseconds
jadi, kalau ada banyak gempa bumi..
lagi banyak laaaaa masa dipercepatkan

saya ada terbaca pasal teori 'ice skating'
tapi saya tak berapa nak ingat kalau nak explain kat sini
tapi saintis menggunakan teori itu untuk kepantasan masa sekarang
maksudnya, sebab-sebab masa berlalu begitu pantas
ada kaitan dengan jisim bumi, putaran dan lain-lain
kalau ice skaters nak speed dia punya spin, dia akan stretch tgn ke atas
sama jugak dengan BUMI..tp taklah stretch tangan BUMI ke atas..
gempa bumi menyebabkan peralihan muka bumi dari paksinya..
so ada laaa kaitannya di situ
lagi senang.......
apa kata korang search cerita pasal ni kat GOOGLE
'earth quake may shortened day'
ok?saya harap entry saya ini sangat berguna untuk kita semua
ayah saya pernah bercerita pada saya..
'satu masa nanti, 1jam tu umpama petik jari sahaja'
saya kurang faham pada mulanya..kini agak faham sikit..
sebab belum terjadi lagi 1jam=1petikan jari
inikah tanda-tanda kiamat?
ini semua rahsia Allah
wallahualam...
(tiba-tiba insaf)

kat bawah saya ada upload senarai gempa bumi yang bakal atau memang terjadi
saya sendiri pun kurang pasti

apa kata anda layari di www.myforecast.com

lagi satu..ada artikel saya baca..
masa winter lebih panjang dari summer
orang kata (sy sendiri pun kurang pasti..tp macam terdengar dari rakan dari london)
ini disebabkan BUMI semakin hampir dengan matahari
korang search sendiri pasal ni semua..



4 comments:

sweet.ants said...

cepat la tua camni kan..

tulisan si hijau said...

owh..patutlah... mmg rase kejap je masa berlalu...

tulisan si hijau said...

eh..jap2..tapi kan... kita ade jam..
tak kan jam pun sama2 berdetik dengan cepatnye???

abcmilo said...

tulisan si hijau: berdasarkan ilmu sains (ceceh)..BUMI kita ada magnet di pusat kan? berdasarkan perbualan engineer2 yang sy dgr..ia ikut menarik jam juga (cm poyo ayat aku kat atas ni)
ntah..sy pun fikir bnde yg sama..bukan awk sorg...ramai juga...inilah dinamakan kuasa tuhan...tp try search magnet bumi...mungkin ada jawapan..sy sndiri tertanye...

Ka-Chiingg