Kaa-chiingg

Wednesday, March 17, 2010

How To Be Hired By PETRONAS?

waahh...dengar PETRONAS..semua macam teruja kan?
sama laa dgn saya yang masih sedang study ini...
sbb multinational company kan...
sape yang tidak mahu peluang ini
pada satu hari itu (minggu lepas)
lecturer saya..bagi tips macam mana nk dpt kerja kat petronas
takde laa 100% boleh dapat..
tapi ada cara-cara dan langkah-langkah..
saya pun mahu kerja ini..
tapi saya pun nak kongsi bersama kamu semua..
first..masa nak hantar resume tu paling penting..
sebab diorg mmg scan gila2 kat resume semua orang yang nk kerja ni
macam biasa laa..buat resume tu kasi da bomb..jangan menipu...
JANGAN MENIPU RESUME ANDA..tu paling penting..
sebab kalau rezeki korang ada..masa interview semua ini akan disoal..
resume itu sangat-sangat penting..
kedua..petronas takkan panggil straight terus..
diorg bagi survey yang kita kena jawab..banyak gila ok..
lepas jawab survey itu..
maka dipanggil interview..
jeng jeng jeng
(susah kot nk kene panggil interview!!)
masa interview ini
(berbual cam ada pengalaman kan??)
masa interview ini segala isi resume yang korang reka-reka itu dan soalan survey itu
akan disoal..takde laa disoal straight forward..
indirectly..ok...INDIRECTLY
so, kalau jawapan yang korang bagi masa interview tak sama dengan resume dan survey
maka...ZASSSS..kamu dicantas begitu sahaja...
so..resume yang da bomb lagi jujur sangat penting..
POINTER?
mestilah pointer cun-cun jaa kan diorg pilih..
tapi tengok keadaan dan course korang..
3 perkara yang penting dan distresskan..
resume da bomb
kokurikulum yang extravaganza
(yg hampeh kokurikulum yang malas nk join mana-mana kelab tu..lupakanlah)
dan must be healthy..
sebab diorang ni kan banyak planta..
so kalau korang ni jenis tak tahan lasak yg sangat-sangat lasak..
(tak payahlah)
yang tak boleh kerja dalam keadaan stress pun tak payah lah..
membantu tak?
haha..at least ada idea kan?
gud luck to y'all!!
to me too ;p

8 comments:

ZIANA ♥ FARREL said...

oh..i rasa tu sume rezeki. My friends ade 5-6 org keje petronas.study just uitm je, pointer xde la bagus mana pun.b4 that pun just keje sales banker, penganggur,etc.Yang penting ade rezeki adela kan.btw, good luck!!

etomyam said...

harap2 tak perlu guna 'kabel' hehehe, semuga berjaya

aM said...

ssh la nak dpt petronas..nak mintak kerja kerani petronas pun xdpt.:)

abcmilo said...

ramai kate susah..
sebenarnye..ikut rezeki ;p
kdg2 diorg tak tgk pointer..die tgk diri kite sendiri..itu je..
kalau diri kite luar biase ke ape2 yg special yg diorg nmpk...diorg amek la...
kalau biase2 je...teeeeett...next!!
berckp berdasarkan sumber okkk..

Anonymous said...

actually mmg susah nak dapat PETRONAS, ai ni pon bape kali kene tapis...compete ngan budak2 yg pointer/keje gempaQ..pas 3 bulan tunggu baru dapat...PERMANENT occay!..but opkos kn tunggu 6 bulan bawu konpem...kan???

BTW ni semua rezeki...mostly yg senang diterima masuk budak2 contract..susah...xdpat apa2 benefit......makan basic jerlah...xmacam kitowang yg permanent...dapat manyak benefit wowwww!!! so KUDOS!!!!

Wan Asyraf said...

study just uitm je? amboi..sy pn lepasan uitm jgk..even bkn keje d petronas tp sy jd engineer d syarikat petrochem international dgn usaha sndiri tau hehe..universiti bkn ukuran..yg penting usaha individu tu sndr :)

Nisa Yachiru said...

setuju dgn wan asyraf. n kalau nak tahu most of the big guns now in petronas are from uitm (sumber dr org bpengalaman 30 thun di petronas). wlupun sy bukan grad uitm tp kite semua same je. xkesa la graduan oc or local. yang penting usaha. =)

Anonymous said...

wa sampi sekrg x tahu mcamna nak apply kje petronas

Ka-Chiingg