Kaa-chiingg

Friday, May 14, 2010

7 Tabiat Yang Tidak Patut Dilakukan Di FACEBOOK

Haaaa....
saya baca info kat YAHOO! tadi
nak kongsi-kongsi laa sekarang ini
bukan cilok ookkkkk
kongsi...

Kira macam nasihat atau tips kiranya entry ini
Semua orang sekarang tengah mabuk cinta FB kan??
saya punya FB da umur 3 tahun sekarang...
*kalau tak silap aaaaaaa

semua orang nak FB...
budak kecil ke orang da besar panjang tua ke
mak orang bapak orang
*maksudnya umur 50++...
kenyataan okkk orang umur ini pun gila FB

syarikat-syarikat besar pun nak ada FB
kaya daaaa budak yang buat FB ni
kita apa dapat??

choopp

7 Tabiat yang tak patut buat dalam FB
common sense jaa semua ini
memang patut buat dari awal-awal pembabitan drama FB ni

1. PASSWORD
atau kata laluan yang ringkas atau lemah
elakkan guna perkataan yang biasa digunakan
atau pun..
letak nombor di hujung pangkal kata laluan itu
1 teknik yang paling best
campurkan perkataan dan nombor..
letak nombor tu di tengah-tengah
contoh tak patut:
saya123
contoh pandai:
s14lan

haaa...camtu..tapi bukan laa s14lan tu eh

2. Beritahu tarikh lahir sepenuhnya

tarikh lahir kan boleh bagitahu segala informasi tentang kita
terutamanya kad kredit atau akaun bank kita
haaaa...
tukar balik SETTING di FB ok
letak tarikh lahir sahaja tanpa tahun atau tak payah letak langsung

3. Biar semau orang boleh lihat FB kita
maksudnya semua orang boleh tengok WALL, INFO, PHOTOS kita
NO-NO
jangan..
hadkan siapa yang layak untuk melihat itu semua
orang-orang sekarang tak boleh percaya semua
suka-suka plak nanti curi gambar kita..
crop muka...buat bukan-bukan
baik tak payah upload gambar banyak-banyak kat FB
senang cite

4. Letak nama anak di 'caption'
kira macam keselamatan anak bahaya laa..
jangan tag atau caption nama mereka okk
remove tag nama anak-anak korang

5. War-war kan Kita Tak Ada Kat Rumah
ni lagi aaa...
menjemput tetamu tak diundang..
siap bagi tau bila akan balik
pukul berapa akan balik
jangan buat lagi okk
adoiiii
kita taktau siapa yang baca FB ni

6. Membenarkan SEARCH ENGINE jumpa kita
maksudnya siapa-siapa yang search nama kita di GOOGLE atau apa-apa search engine
cuba korang search nama kat google...confirm keluar FB
*ye ke
nak elakkan hal ini berlaku
di PRIVACY SETTING juga
kat situ pilih siapa yang boleh search kita
atau tak ada siapa boleh search kita
*macam aku buat..email, nama semua tak akan dijumpai lagi


7. Membenarkan budak bawah umur guna FB
FB hadkan umur 13 tahun dan ke atas...
patut 18 tahun kan kan kan
alaa..budak-budak ni adjust je tahun tu jadikan 'legal age'
adoooii...
macam budak yang hina arwah DIN BERAMBOI tu
budak-budak tak payah FB..
sekolah tu habiskan dulu
*cehh...emo plak aku ni


7 comments:

belalang hijau said...

bagus la info nih...
mmg kadang2 ade gak tulih benda2 yg tak patut tulis...nak kene lebih hati2 pas nih...

NichKhun said...

perghh bagus lah kau cik millo... ok2 aku tak buat dah perkare2 begitu.. btw.. aku suke sangat lah password kau yang berbunyik si4lan tuh.. kakakaka

jane said...

dulu hampir2 aku dikecam bbrapa follower blog lucah sbb dorg ingt kwn aku hack blog steam dorg tuh


lps tuh bru aku buat blog bru n fb baru uba segala

menakoootkan

hahhahaha;D

.sweet-ants. said...

sori
ari tu curi pix kamu dlm fb

wat jumpe dukun

Berd said...

minggu ni kat tempat aku glemer dengan festbuk.
'festival kebudayaan kita'

abc+milo said...

kawan-kawan komen semua:
info ini kongsi sama-sama utk keselamatan kita
sbb abg aku da bape kali warning jgn main FB lg...bahaye...
dari situ gak org da tau tahap IQ kita kt level mane..
huhuhu

+akufobia+ said...

guna FB elokelok.selamat.

Ka-Chiingg